02 Haziran 2007

Bu gösteri kaçmaz!!! :)


Dans ile haşır neşir olup da Maurice Béjart'ı tanımayan yoktur ki bu kadar önemli bir kişiliği bence herkes tanımalı. Dans izleme krizim geldiğinde tek yardımıma koşan youtube sitesi sayesinde keşfettim Béjart'ın Rumi koreografisini ve ilk izlemem ile aşık oldum diyebilirim. Her gün e-maillerimi kontrol ettikten sonra mutlaka izlerdim artık neredeyse ezberlemiştim bile figürleri. Bir insanin esteik duygusu bu kadar mı farklı, güzel ve sınırsız olabilir.


Haziran ayına girdik ve benim için günler sayılmaya başlandı bile çünkü 17 Haziran gününde sevgili Béjart'ın bu harika koreografisini canlı izleyeceğim. O kadar heyecanlıyım ki şu an AKM'deki ortamı hayal eder gibiyim....


Gösterinin bir kısmını bu linkten izleyebilirsiniz

35. ve MEVLÂNÂ'nýn 800. yılında BÉJART BALLET LAUSANNE ile "BEST OF BÉJART & RUMİ: Dua ve Dans"

Ballet Lausanne İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın 35. yıl etkinlikleri kapsamında İstanbul'da gerçekleştireceşi gösterileriyle sanatseverlerle buluşuyor.
20. yüzyıl balesinin devrimci koreografi Maurice Béjart, 1987 yılında İsviçre'nin Lausanne şehrinde dünyanın en tanınmış ve başarılı dans topluluklarından birisi olan Bejart Ballet Lausanne'ı kurdu. Topluluk, koreografıyla o günden bu yana dans tarihine geçen büyük çalışmalara imza attı.
Bejart Ballet Lausanne'in İstanbul'daki gösterisi iki ayrı bölümden oluşuyor. İlk bölüm topluluğun kurucusu ve koreografi Maurice Béjart'ýn bu sene 80. yaşını kutlaması nedeniyle gösterinin birinci bölümü 20. yüzyıl balesinin devrimci koreografına bir saygı niteliğinde olacak... Béjart'ın 50 yıllık kariyerinin bir retrospektifi olarak nitelendirilen "The Best of Maurice Béjart: Aşk ve Dans" adlı ilk bölümde Béjart'ın önemli yapıtlarından parçalar sunulacak. Gösterinin ikinci bölümü ise doğumunun 800. yılı nedeniyle tüm dünyada kutlanan 2007 Mevlânâ Yılı için Maurice Béjart tarafından özel olarak kurgulandı. Önceki duyurularımızda Dünya Prömiyeri olarak tanıttığımız bu bölüm ile ilgili olarak oluşan karışıklık için özür dileriz. Aşağıda İKSV'nin 35. Yıl Etkinliği niteliği de taşıyan bu özel gösterinin detaylarını bulabilirsiniz.

"Best of Béjart

Maurice Béjart'ın 80. yaşını kutlamak amacýyla bir dünya turnesi gerçekleştiren Béjart Ballet Lausanne, İstanbul'daki gösterilerinin ilk yarısında sanatçının en iyi çalışmalarından hazırlanan "Best of Béjart" gösterisinin ilk bölümünü sahneleyecek. Teması "aşk ve dans" olan bu bölümdeki parçalar Berlioz'den Webern'e, geleneksel Çad müziðinden Theodorakis'e uzanan bir yelpaze üzerine kurgulanmış.

İstanbul için özel: "Rumî: Dua ve Dans"

Topluluk, daha önce repertuarında bulunan Rumî adlı koreografiyi Mevlânâ'nın doğumunun 800. yılı dolayısıyla yeniden ele aldı. Programın "Rumî: Dua ve Dans" adlı ikinci bölümü, Béjart tarafından İstanbul için yeniden kurgulanarak sahnelenecek. Çalışmalarında Doğu müziğinden büyük ölçüde ilham alan Béjart'ın "Rumî" yapıtının müziği Kudsi Erguner'e ait. Çalışma bu şekliyle ilk kez İstanbul'da sahnelenecek.
Koreografileriyle dans geniş yankılar uyandıran 80 yaşındaki Maurice Béjart'ın sanat yaşamının doruğuna ulaştığı bu gösteriler şüphesiz bu yılın kaçırılmayacakları arasında


Biletler: 125, 100 YTL / Öðrenci: 15 YTLI. Balkon: 60 YTL / II. Balkon: 30 YTL

Biletler Biletix'te ve AKM Ana Gişede.
Atatürk Kültür Merkezi

15 Haziran Cuma 20.30
16 Haziran Cumartesi 20.30
17 Haziran Pazar 16.00

Yazan: Buse :)))

Hiç yorum yok: